Crna sol u prehrani

Crna sol dolazi iz Indije gdje je zovu KALA NAMAK. Bogata je željezom, koje joj daje specifičnu boju.

Prema Ayurvedi, tradicionalnoj indijskoj medicini, crna se sol preporučuje onima koji imaju povišeni krvni tlak, kod “dijeta s malo soli”, protiv nadutosti i žgaravice, te kao afrodizijak. Ima sumporasti miris na tvrdo kuhana jaja.

Što je crna sol?

Crnu sol ( na hindiju ”kala namak”),  nalazimo u središnjem djelu indije. To je specijalan tip indijske vulkanske mineralne soli sa karaktericticnom aromom sumpora. Bogata je mineralima, a posebice željezom koje joj daje crvenkastu do tamno ljubičastu boju.

Trebale bi je konzumirati osobe koje imaju visoki krvni tlak te oni koji  su na djetama s malo soli, jer ne povečava natrij u krvi. Također ublažava osjećaj nadutosti i žgaravice.  Prema tradicionalnoj indijskoj medicini, ajurvedi, crna sol ima i mnoge terapeutske učinke.

Proizvodnja crne soli

Crna sol se dobiva  kuhanjem tvrdih sjemenka biljke HARAD u slanoj vodi. Kada voda ispari, ostaju kristali soli tamno crvene do ljubičaste boje. Od tuda i ime. Kada se samelje dobije karakterističnu rozosivu boju.

Crna sol nezamjenljiva je u vegetarijanskom omletu od tofua, vegetarijanskoj “salati od jaja” i grickalicama u južnoazijskoj kuhinji.

Korištenje crne soli

Služi za soljenje i začinjanje mnogih jela, posebno u južnoazijskoj kuhinji, a nezamjenljiva je u vegetarijanskom omletu od tofua, vegetarijanskoj “salati od jaja” i grickalicama. Ima sumporasti miris na tvrdo kuhana jaja.

Koristi od crne soli

U ajurvedi se takoder koristi kao laksativ i pomaze u probavi. Umiruje intenzivne plinove. Sjemenke biljke harad se smatraju afrodizijakom u ajurvedskoj medicini i pomazu kod upala. Razlog za taj efekt moze biti pripisan sumporastim sastojcima u haradu koji na kraju postanu dio crne soli tjekom proizvodnog procesa. Kala namak se pretežno koristi u kuhinji južne azije.

Ljek za nadutost i žgaravicu, pomeže u probavi, poboljšava vid, smanjuje povišeni krvni tlak i opčenito, regulira krvni tlak

Sastav:

Natrijev klorid (NaCl), Natrijev sulfat (Na2SO4), željezni sulfid (FeSO4), sumporovodik u tragovima (H2S)

Javite nam se!

Ne ustručavajte se javiti ako imate pitanja u vezi nima, himalajske ili crne soli. Tu smo za Vas!