Drvo nim (Azadirachta Indica)

Stoljećima je drvo nim (Azadirachta indica) bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije.

Tradicionalno korišteno u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik u borbi protiv virusa i bakterija, također je preporučano za urinarne tegobe, proljev, vrućicu, kožne bolesti, opekline i upalna oboljenja. Zbog svog širokog spektra primjene običava ga se nazivati “prijateljem i zaštitnikom indijskog seljaka”.

Azadirachta indica, veliko je, zimzeleno, rasprostranjeno stablo, koje cvijeta malim bijelim cvjetovima slatkastog mirisa. Cvjeta početkom travnja u klimatskim uvjetima sjeverne Indije. Plodovi su slični maslinama, a zreli su jestivi. Stablo je dobar  pročišćivač zraka, zbog velike lisne površine.

Potječe iz Burme, Indije, Bangladeša, Sri Lanke, Malezije i Pakistana, ali raste u čitavom polu-tropskom području. U istočnoj Africi se zove Muarubaini, što na Swahiliju znači “stablo od 40”, jer se kaže da lijeći 40 bolesti.

Neem je opisan kao: amoebicidal, anti-alergijski, anti-dermatitik, anti-upalni,anti-periodontitis, anti-tuberkulozni, anti-virusni, anti-gljivični, antifeedan, larvicidan, baktericidan, insekticidan, spermicidan i wormicidan.

Extrakt lišća koristi se u zubnim pastama i sapunima. Sjemenke plodova koriste se kao perle za ogrlice i krunice. Glavna komponenta ulja, NIMBIDIN koristi se za izradu više farmaceutskih pripravaka i ljekovite kozmetike, kao što su losioni i šamponi protiv prhuti, tekućine za grgljanje.

UN je proglasio drvo nima (Azadirachta Indica) drvetom 21. Stoljeća!

Zašto je nim tako čudesan? Istraživanja su otkrila da nim sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava. Jedan liminoid koji se nalazi u lišću nima (gedunin) koristi se u tropskim krajevima protiv malarije. Dva druga alkaloida (nimbin i nimbidin) imaju antivirusna i antigljivična svojstva.

Iako se u tradicionalnim ajurvedskim receptima koriste svi dijelovi tog drveta, tri su dijela od posebnog značaja – kora, listovi i ulje. Vjerojatno najčešća primjena kore nima je za čišćenje zubi. Tradicionalni način je otkinuti grančicu drveta i žvakati je. Trpka svojstva kore koristila su se protiv krvarenja desni, karijesa i lošeg zadaha mnogo prije pronalaska zubne paste.

Listovi nima cijenjeni su zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Čak i danas u Indiji ljudi posipaju svježe lišće nima oko postelje pacijenata s groznicom ili gripom, te vješaju kiticu lišća ispred vrata.

Zrak koji dolazi u dodir s lišćem biva pročišćen od virusa i bakterija, i pomaže dezinficirati sobu te spriječiti širenje zaraze.

Javite nam se!

Ne ustručavajte se javiti ako imate pitanja u vezi nima, himalajske ili crne soli. Tu smo za Vas!